Evenimente > Procesul verbal al Adunării Generale din 13 octombrie 2007
Încheiat astăzi, 13 octombrie 2007,
în cadrul şedinţei Adunării Generale a Asociaţiei Formatorilor din Jurnalism şi Comunicare
Şedinţa are loc în amfiteatrul R-3 din incinta Universităţii din Bucureşti, situată la adresa Bd Elisabeta nr 4-12.
După numărarea membrilor prezenţi şi verificarea procedurii de convocare, Adunarea Generală constată că este legal şi statutar convocată şi constituită.
Şedinţa este condusă de către d-l Mihai Coman – Preşedintele Asociaţiei.
Ordinea de zi este următoarea:
1. Prezentarea programului de activitate al AFJC
2. Salutul din partea asociatilor de profil (European Journalism Training Association si Association of Educators in Journalism and Mass Communication (SUA), IAA Romania, ARRP Romania, Clubul PR etc)
3. Primiri de noi membri
4. Aspecte organizatorice (propuneri pentru largirea Consiliului Director, propuneri pentru schimbari in Statutul Asociatiei, fixarea cotizaţiei pentru 2008, crearea si organizarea secţiunilor tematice, propuneri pentru un Logo al asociaţiei, etc.)
Constatându-se că nu există propuneri de modificare/completare a ordinii de zi se trece la prezentarea situaţiei Asociaţiei de către Preşedintele acesteia.
Dl. Bortun, Presedinte al Asociatiei Romane a Profesionistilor in Relatii Publice, care cuprinde aproape 300 de specialisti in comunicare strategica, adreseaza cuvantul de salut pentru AFJC. Dl. Bortun a insistat asupra necesitatii de a atrage in sistemul de formare a specialistilor in comunicare a practicienilor.
Dl Frolu, reprezentantul Clubului de PR, care include 12 firme de relatii publice, mari actori in acest domeniu pe piata romaneasca, adreseaza cuvantul de salut pentru AFJC si insista asupra necesitatii unei formari multi-disciplinare a specialistilor in comunicare (project management, tehnologiile informatiei, economie, etc).
Dna. Lascau, reprezentant al firmei BKR Damianou&Partners Audit SRL, prezinta aspectele organizatorice pe care firma pe care o reprezinta, le va solutiona pentru AFJC, in calitate de administrator financiar al AFJC.
Dl. Coman prezinta scrisoarea de salut a International Advertising Association Romania, a AEJMC si a EJTA.
Dl Peter Gross saluta AFJC din partea Asociatiei a Scolilor de Jurnalism si Comunicare de Masa din SUA, creata in anii 1920 in sprijinul specialistilor in comunicare din America. Asociatia are mai multe sectoare printre care amintim: publicitate, relatii publice, presa scrisa, audio vizual, istorie, studii culturale si critice, comunicare internationala, sisteme mass media, etica, managementul mass media, tehnologiile comunicarii. In organizatia academica sunt mai mult de 4000 de profesori; organizatia incurajeaza cercetarea in domeniu si imbunatatirea calitatii actului de predare. Asociatia sustine specializarea in functie de nise de comunicare, gen: jurnalism cetatenesc, jurnalism stiintific, etc. A fi membru in asociatie inseamna si primirea unor reviste stiintifice gratuit pe baza de subscriptie, reviste publicate sub patronajul asociatiei. Baza de date a asociatiei este folosita pentru aplicarea de chestionare pe diferite teme de interes; asociatia a aprobat un cod de etica profesionala. Pierderea acreditarii din partea asociatiei poate avea consecinte asupra pastrarii locului de munca. Acreditarea se bazeaza pe o autoevaluare si o evaluare din partea universitatii. De asemenea, sistemul de acreditare vizeaza si evaluarea scolilor de comunicare.
Urmeaza o sesiune de intrebari si raspunsuri vizand standardele de acreditare, evolutia procesului de acreditare, policitile legate de publicarea de carti impreuna cu edituri specializate si sponsorizarile primite de universitati de la mediul de afaceri si alte institutii. Dl Gross insista asupra evolutiei in timp a rolului asociatiei in ceea ce priveste sistemul de acreditare si importanta acordata deciziilor comitetului de evaluare. De asemenea, Dl. Gross se refera la relatia intre industria comunicarii si universitati care a cunoscut si momente dificile in jurul anilor ’80 si, fara de care universitatile nu ar putea sa asigure integrarea studentilor in stagii de practica sau chiar pe piata muncii.
Se procedează la primirea de noi membri în Asociaţie. D-l Mihai Coman supune dezbaterii Adunării Generale primirea în Asociaţie a următoarelor persoane (vezi Anexa) Propunerea este supusă votului secret al Adunării Generale. În urma numărării voturilor, Adunarea Generală este informată că fiecare propunere au fost adoptată în unanimitate de voturi. Nu există obiecţiuni privind procesul de numărare a voturilor.
În cadrul punctului 4 de pe ordinea de zi, d-l Mihai Coman propune ca, din Consiliul Director să facă parte un numar impar de persoane (7) eventual urmand criteriul reprezentativitatii, dupa propunerea dl. Bortun.
In urma votului unanim al Adunarii Generale, au fost nominalizate următoarele persoane: Val Valcu – Membru, Gabriela Rusu - Membru, Gabriel Paslaru –Membru, Gabriel Parvu – Membru.
Propunerea este supusă votului secret al Adunării Generale. În urma numărării voturilor, Adunarea Generală este informată că toate propunerile au fost adoptate în unanimitate de voturi. Nu există obiecţiuni privind procesul de numărare a voturilor.
Prin urmare, începând cu data prezentei Adunări Generale, Consiliul Director al Asociaţiei va avea următoarea componenţă:
Coman Mihai – Preşedinte;
Pricopie Remus -Vicepreşedinte;
Radu Raluca – Secretar;
Val Valcu - Membru;
Gabriela Rusu - Membru;
Gabriel Paslaru – Membru;
Gabriel Parvu – Membru
În cadrul punctului 4 de pe ordinea de zi, se discuta organizarea pe filiale geografie sau pe criterii tematice a activitatilor AFJC.
Dna. Paus propune amanarea impartirii pe sectiuni. Dna. Lazar propune activitati specifice: cercetare si formare, pe divizii (cercetare, teaching), compartimente (jurnalism, stiintee comunicarii) si apoi subdiviziuni. Dna. Drula sustine criteriile tematice. Dna Moraru propune activitati in sine (3 cercetari si 3 volume publicate). Dl Paslaru vorbeste despre o activitate de acreditare a diverselor cursuri, oferite de catre mediul academic si de catre mediul profesional. Dl Popescu remarca faptul ca o persoana poate face parte din mai multe sectiuni. Dna. Munteanu propune un departament pentru lobby in mediul profesional.
Dl. Coman rezuma strategiile globale ale asociatiei: invatamant, cercetare, standarde profesionale si insertie profesionala. Dna. Coman propune ca in functie de domeniile de competenta ale membrii Consiliului Director sa se evalueze sectiuniile de care s-ar putea ocupa fiecare.
Dl. Coman propune lansarea unei dezbateri pe email si realizarea unei statistici privind domeniile de competenta ale membrilor asociatiei. Sau sa se stabileasca o lista minimala, cei prezenti sa adere deja si cei absenti sa se poata inscrie pana la urmatoarea Adunare Generala. Dl. Bortun face urmatoarele propuneri de teme: teorie, relatii publice, publicitate/reclama, mass media/jurnalism (scris/audio vizual), istoria presei/comunicarii de masa, noile tehnologii. Alte propuneri: retorica/argumentare, etica/deontologie/legislatie, educatia pentru mass media. O alta propunere este punctarea unor obiective anuale precum: premii pentru profesionistii din domeniu, publicarea de carti de specialitate. Dl Bortun propune includerea in tematica si a subiectului: standarde profesionale si ocupationale. Dl Stan propune un domemiu nou de interes: management.
Consiliul Director propune 7 sectiuni: teorii si metode in stiintele comunicarii, jurnalism, relatii publice, publicitate, etica/legislatie, istoria comunicarii de masa si educatia publicului pentru mass media; iar Consiliul Director va comunica mai multe variante catre toti membrii asociatiei si o hotarare va fi luata in concordanta cu profilul fiecarui membru.
Fiecare membru este rugat sa faca propuneri pentru logo-ul asociatiei (inclusiv sigla si slogan). De asemenea se cer propuneri si pentru elaborarea unui Cod Etic.
Membrii Consiliul Director se vor reuni pentru a incepe discutiile privind procedurile de elaborare ale regulamentului AFJC.
Firma de gestionare financiara va face propuneri in jurul lunii Noiembrie pentru cotizatia pentru bugetul 2008. Cotizatia financiara trebuie facuta in nume propriu pentru a permite urmarirea situatiei fiecarui membru. Dl. Petcu propune ca o cota parte din banii de cotizatie sa fie folosita pentru a subventiona abonamentele studentiilor pentru revista de Jurnalism si Comunicare.
Crearea unei sectiuni dedidate pentru studenti este dezbatuta, la fel ca si includerea ca membrii a unor firme private de training. Dna. Paus ridica problema formatorilor independenti neacreditati care ar putea folosi AFJC pentru a obtine legitimitate pe piata. Consiliul Director sau una dintre Comisii vor reflecta asupra elaborarii unei strategii in acest sens.
In concluzie, se stabileste ca pana la urmatoarea Adunare Generala sa se propuna diferite sectiuni si membrii sa aiba oportunitatea sa se inscrie. Urmatoarea intalnire plenara a Adunarii Generale va avea loc in luna Martie.
Constatând că ordinea de zi a fost epuizată şi nemaiexistând alte propuneri sau înscrieri la cuvânt, Preşedintele Asociaţiei declară şedinţa închisă.
Încheiat la Bucureşti, astăzi 13.10.2007, în cadrul şedinţei legal şi statutar convocate şi constituite a Asociaţiei Formatorilor din Jurnalism şi Comunicare
Urmează semăturile membrilor şi ştampila Asociaţiei.
Arhip Odette – Univ Petre Andrei, Iasi
Arsith Mirela – Universitatea din Bacau
Abrudan Elena – Univ Babes-Bolyai, Cluj
Amălăncei Brîndusa Mariana – Universitatea din Bacau
Andronic Amalia - Universitatea din Bacau
Badau Horia, Universitatea Hyperion
Balaban Delia Cristina - Univ Babes-Bolyai, Cluj
Balbaie Radu – Radio Romania, Univ Lucian Blaga, Sibiu
Berneagă Mihaela – Univ Al I Cuza, Iasi
Boicu Ruxandra – Universitatea din Bucuresti
Bortun Dumitru – SNSPA, ARRP
Briciu Victor Alexandru – Univ Transilvania, Brasov
Buia Mihaela – Universitatea Ecologica, Bucuresti
Burduja Constanta Ivona - Univ Petre Andrei, Iasi
Buzura Daniela – TVR Cultural, Universitatea din Bucuresti
Carpov Maria - Univ Al I Cuza, Iasi
Cîrtiţă-Buzoianu Cristina - Universitatea din Bacau
Cmeciu Camelia Mihaela - Universitatea din Bacau
Ciobotea Radu Ştefan – Univ Aurel Vlaicu, Arad
Ciortea-Neamţiu Ştefana Oana – Universitatea de Vest, Timisoara
Ciulei Tomita – Univ Valahia, Targoviste
Clitan Gheorghe - Universitatea de Vest, Timisoara
Coman Cristina - Universitatea din Bucuresti
Coman Mihai - Universitatea din Bucuresti
Coman Claudiu - Univ Transilvania, Brasov
Constantinescu Mircea - SNSPA
Creţu Ioana Narcisa - Univ Transilvania, Brasov
David Ioan – Universitatea Tibiscus, Timisoara
Deac Mihai - Univ Babes-Bolyai, Cluj
Drula Georgeta - Universitatea din Bucuresti
Duminică Delia Rodica – Universitatea din Pitesti
Enache Razvan - Univ Lucian Blaga, Sibiu
Eana Ramona Gabriela – Univ Constantin Brancoveanu, Pitesti
Floria Florinela Gianina – Universitatea din Bacau
Ferugean Florin Gabriel – Consiliul Economic si Social, SNSPA
Frumusani Daniela – Universitatea din Bucuresti
Ganea Liana Roxana – AMP, Universitatea din Bucuresti
Gheorghe Anca – European Development Romania
Guliciuc Viorel – Univ Stefan cel Mare, Suceava
Hariuc Constantin – Universitatea Ecologica, Bucuresti
Iuhasz Florica - Universitatea Ecologica, Bucuresti
Jitea (Pruna) Mihaela – Universitatea Romano-Americana
Lăpuşan Aurelia – Universitatea Ovidius, Constanta
Lazar Gilda – JT International Romania
Lazar Mirela - Universitatea din Bucuresti
Marchis Adrian – Universitatea Baia Mare
Mocan Rodica Otilia - Univ Babes-Bolyai, Cluj
Munteanu Ana Maria - Universitatea Ovidius, Constanta
Momoc Antonio Roberto - Universitatea din Bucuresti
Moraru Elisabeta – Microsoft Romania, Universitatea din Bucuresti
Mogoş Andreea - Univ Babes-Bolyai, Cluj
Munteanu Cristina – Universitatea Constantin Brancoveanu, Pitesti
Munteanu Cristinel – Univ Constantin Brancoveanu, Pitesti
Mureşan Virgil - Univ Babes-Bolyai, Cluj
Nariţa Ionel – Univ de Vest, Timisoara
Nicolau Valentin – Radio SmartFM, Universitatea din Bucuresti
Nicolaescu Sergiu – Universitatea din Pitesti
Neamţu Carmen Lucia – Univ Aurel Vlaicu, Arad
Necula Gina – Univ Dunarea de Jos, Galati
Petrovici Iasmina - Univ de Vest, Timisoara
Păuleanu Doina – Muzeul de Arta, Constanta
Patruţ Monica – Universitatea din Bacau
Panait Carmen Lavinia – Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar
Părvu Radu Gabriel - Univ Constantin Brancoveanu, Pitesti
Păun Mihaela - Universitatea din Bucuresti
Paslaru Gabriel - Perfect
Pauş Viorica Aura - Universitatea din Bucuresti
Paxaman Madalina
Perpelea Nicolae – Institutul de Sociologie al Academiei Romane, Univ din Bucuresti
Petcu Marian – Universitatea din Bucuresti
Petre Raluca – Univ Ovidius, Constanta
Petrisor Rares – Media Pozitiv
Placintă Dragos Gheorghe - Universitatea din Bucuresti
Popa Alina - Univ Dunarea de Jos, Galati
Popa Dorin - Univ Al I Cuza, Iasi
Popa Florentina - Univ M Kogalniceanu, Iasi
Popescu Constantin - Universitatea din Bucuresti
Popescu Elena – Universitatea din Pitesti
Popescu Georgiana – Universitatea din Pitesti
Popovici Mihaela - Univ Al I Cuza, Iasi
Preoteasa Manuela – EurActiv Romania, Universitatea din Bucuresti
Pricopie Remus - SNSPA
Rad Ilie - Univ Babes-Bolyai, Cluj
Radu Raluca Nicoleta - Universitatea din Bucuresti
Rogojină Raluca - TVR
Roşca Luminiţa - Universitatea din Bucuresti
Rusu Gabriela – Universitatea din Craiova
Răulea Ioan Ciprian – Univ Spiru Haret, Bucuresti
Rus Flaviu Călin - Univ Babes-Bolyai, Cluj
Răsoiu Ştefania - Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar
Savitescu Alexandru - Univ Al I Cuza, Iasi
Safta Gabriela – Universitatea din Pitesti
Savu Sorana Vera – Premium Communication, Universitatea din Bucuresti
Sergiu Stan - SNSPA
Soitu Laurenţiu - Univ Al I Cuza, Iasi
Stoica Florin – Universitatea din Pitesti
Stroe Constantin – Univ Ecologica, Bucuresti
Stipiuc-Iordache Andrei Sebastian - Univ Al I Cuza, Iasi
Surugiu Romina Gabriela - Universitatea din Bucuresti
Suţu Rodica Melinda – TVR, Universitatea din Bucuresti
Şerbănică Cristina Maria - Univ Constantin Brancoveanu, Pitesti
Şopterean Dumitru Marius – Univ Nationala de Arta Cinematografica I L Caragiale
Teodorescu Cristiana – Universitatea din Craiova
Ţenescu Alina - Universitatea din Craiova
Tofan Ionela Carmen – Univ Petre Andrei, Iasi
Vâlcu Valentin – Gardianul, Universitatea din Bucuresti
Velicu Anca – Institutul de Sociologie al Academiei Romane